این روزها سر مجلس و وزارت خارجه شلوغ است. برخی از مسئولین وزارت خارجه در کمیسیون امنیت ملی پاسخگوی سؤالات نمایندگان هستند، اما چندان صدای مخالفی بیرون نمیآید. اختلافات مجلس و دولت در این زمینه هنوز بروز و ظهور جدی مانند دوران برجام نداشته، اما به نظر میرسد که مجلسیها چندان هم موافق پیشروی سریع مذاکره نیستند.
ابوالفضل ظهره وند، نماینده مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی، دربارهی جلسات اخیر کمیسیون امنیت ملی با وزیر خارجه و مسئولین مذاکرات به «انتخاب» گفت: جلسهای در کمیسیون در رابطه با مذاکرات داشتیم، در صحن هم آقای عراقچی صحبت کرد، نمایندهها با وزیرخارجه هم صحبت کردهاند و نظرات مجلس را به ایشان گفتهاند. سناریوهای پیش روی مذاکرات سنجیده شده است. وقتی رفتار آمریکاییها را رصد کنید، میتوان برآورد کرد که آمریکاییها از چه منظری با ما مذاکره میکنند. تعامل مجلس با دولت در زمینهی مذاکرات خوب بوده و کمیسیون امنیت ملی تقریباً توجیه است.
وی دربارهی چالشهای پیش روی مذاکرات بیان کرد: مذاکراتی که تا این مرحله پیش رفته هم قابل پیشبینی بود. آمریکاییها زود به بن بست خوردهاند. مشکل آمریکا این است که شناخت دقیقی از این ایران ندارد و اطلاعات دست دوم به آنها میرسد؛ مثلاً میگویند دنبال لیبیسازی هستیم در حالیکه ایران ربطی به لیبی ندارد. جایگاه ایران را هم درک نمیکنند و فکر میکنند اینجا همه در حال مردن از گرسنگیاند. آمریکاییها نه خودشان را نه ما را درست نشناختهاند. آمریکاییها واقعاً اوکراین و لیبی و افغانستان و عراق را ویران کردند، چون با توهم و رویاپردازی تصمیم گرفتند.
این نماینده مجلس دربارهی اختلاف نظرات مجلس با وزارت خارجه بر سر مذاکرات اظهار داشت: اختلافی با وزیر خارجه بر سر مذاکرات نداشتیم، اما یک سری توصیه کردیم. در نوع نگاه به مذاکرات توصیه داشتیم البته وزیر خارجه توضیح خوبی داده و از برخی از این توصیهها استقبال کرده است. هیچ دعوایی مانند دوران برجام وجود ندارد که عدهای بخواهند مسیر خودشان را بروند. ضعف تیم مذاکرهکننده بی توجهی به ظرفیت کار رسانهای است. قرار نیست سخنگو حرف بزند، قرار است تیم حرف بزند. آمریکاییها همه رسانهاند، از وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی و ترامپ و ویتکاف و... همه از یک سناریو مشترک رسانهای پیروی میکنند. مسئولین ما ساکتاند که ما همیشه توصیه کردیم این کار را نکنید.
ظهره وند دربارهی پیامکهای حجاب نیز گفت: ما هیچ خبری از اس.ام. اس حجاب نداریم. من از شما شنیدم که این اتفاق افتاده است. این روزها بیشتر موضوعات سیاست خارجی را دنبال میکنیم. به نظر من میتوان از قوه قضاییه و دولت پرسید که ساز و کار این اس.ام. اسها چگونه است. این کارها نتیجه بخش هم نیست، به نظر من تأثیر این اسام اسها مثبت نیست. البته تذکر خوب است، اما چون لایحه حجاب هنوز اجرا نشده، این کارها نتیجه نمیدهد. من فکر میکنم مثل خیلی از کشورها باید لایحهی پوشش درست میکردیم. پوشش با حجاب فرق میکند، الان تمام دنیا متناسب با هنجارهایشان قوانین پوشش دارند. این موضوع میتواند متناسب با هر کشوری تغییر کند. من نمیدانم چگونه است که در این حوزه کار یکپارچهای صورت نمیگیرد. رابطهی حجاب با نظم اجتماعی، مبانی ایدئولوژیک و کارآمدی اجتماعی و اقتصادی و... منظم نشده است. مثل اینکه شما مؤلفهی نماز را فقط در ارتباط با تأثیر آن با رابطهی فرد با خدا خلاصه کنید، در حالیکه خدا بی نیاز از نماز ماست، تأثیر نماز بر نظم اجتماعی و شخصیت فرد است. ما جنبههای کارکردی را مورد توجه قرار ندادیم و از نگاه مختلف به این موضوعات پرداختیم. در مجلس بحثی در رابطه با اجرای لایحه حجاب هم نشده است.
منبع خبر: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب