پایگاه خبری «انتخاب»: دولت مسعود پزشکیان شاید یکی از بیحاشیهترین دولتهای پس از انقلاب باشد. حاشیهاش کم است و تلاش میکند بدون هیاهو به قدر بضاعت وعدههای مطرحشده را محقق کند. دولت حتی کمتر پیش میآید که پاسخ منتقدان و بلکه آنهایی که پا را فراتر از نقد میبرند و حمله میکنند را بدهد. گرچه حتما بخشی از نقدها به دولت درست است، اما در مجموع در شرایطی که بیم گسترش بیانتهای افراطیگری و روی کار آمدن نیروهایی به غایت ایدئولوژیک و بنیادگرا میرفت، پزشکیان یک مجرایی برای ادامه سیاستورزی عقلانی است.
دولت در همین کمتر از یکسال شروع به فعالیتش در چند حوزه مهم توانست گامهای بردارد. جلوگیری از گسترش فیلترینگ و رفع فیلتر دو اپلیکیشن شاید چندان مهم قلمداد نشود، زیرا انتظار جامعه رفع فیلتر همهجانبه و ایجاد بستر دسترسی آزاد به اطلاعات بود، اما همین میزان را میشود اقدامی رو به جلو قلمداد کرد. فراموش نمیکنیم که در دولت قبل بحث اینترنت ملی که همان بستن اینترنت آزاد بینالمللی در داخل بود مطرح میشد و پزشکیان اولا سعی کرد وعده رفع فیلتر را به طور کامل بر زمین نگذارد و بخشی از آن را عملی کند و از طرفی هنوز هم میگوید دنبال رفع فیلتر دیگر اپلیکیشنهای فیلتر شده است.
او صریحا در مقابل لایحه حجاب و عفاف هم ایستاد و گفت که اجرای این لایحه خلاف حقوق ملت است و قابل اجرا نیست. شاید گفته شود که تصمیم به اجرانشدن این لایحه در شورای عالی امنیت گرفته شده است، اما طبیعی است اگر رئیسجمهور مایل به اجرای آن بود حتما وضعیت در شورای عالی امنیت ملی میتوانست طور دیگری رقم بخورد. نکته مهم آن است که پزشکیان صریح و بیپرده موضعش را اعلام کرد.
مسئله بسیار مهم دیگر شروع مذاکره با آمریکا بود؛ اتفاقی که گرچه با اذن مقامات ارشد نظام رخ داده است، اما حتما میتواند ماحصل پیگیریهای دولت و دستگاه دیپلماسی بوده باشد. مذاکره با آمریکا برای رفع تنشهای فیمابین در همه سالها یک تابوی بزرگ بوده است و حالا در دولت مسعود پزشکیان در حال انجام است. از طرفی کسب اذن برای سرمایهگذاری آمریکا در ایران هم یکی دیگر از نکاتی است که در روزهای اخیر کمتر به آن توجه شده است؛ زیرا اولا ورود سرمایههای آمریکایی به ایران به معنای رفع واقعی تنش میان دو کشور است و نشانهای به شدت مهم محسوب میشود و ثانیا برای نخستینبار بعد از تنشهای شدید سالهای اخیر میان دو کشور است که چنین موضوعی مطرح شده است و در صورتی که از یک سو مذاکرات با آمریکا منجر به رفع تحریمها شود و از سوی دیگر آمریکا در ایران سرمایهگذاری کند، بیتردید شاهد گشایش اقتصادی قابل ملاحظهای خواهیم بود. تا همین جا که مذاکرات در ابتدای کار است هم بازار واکنش مثبتی نشان داده است شاهد پایینآمدن نرخ ارز و قیمت طلا هستیم. البته انتقادهای اقتصادی هم وجود دارد؛ چه آنکه دولت میتوانست با مدیریت بهتر داخلی مانع از افزایش نرخ اقلام اساسی شود یا میشد تبدیری به خرج داد که نرخ ارز و طلا پیش از آغاز سال نو به این میزان افزایش نیابد، اما به هر صورت آغاز مذاکره با آمریکا گام مهمی است که با رایزنیهای دولت با مقامات عالی تا اینجای کار حاصل شده است.
دولت در حوزه رفع ناترازیهای انرژی هم گرچه نتوانست این بحران را به طور کامل رفع کند، اما با اتخاذ تدابیری سعی کرد از میزان آسیب آن بکاهد و دستِکم شخص پزشکیان در این حوزه با مردم صادقانه سخن گفت. هرچند که قطع برقهای مکرر توجیهپذیر نیست و حتما مردم گلایههایی مهم در این حوزه دارند.
شعار وفاق ملی از سوی دولت چهاردهم و شخص مسعود پزشکیان مطرح شد. جامعه انتظار داشت تا این وفاق در سطح اجتماعی رخ دهد و دولت بتواند بیشتر مطالبات عمومی را مد نظر قرار دهد، اما دولت به سمت همگرایی با گروههای مختلف سیاسی رفت و به تعبیر برخی وفاق ملی به تعامل سیاسی تبدیل شد. بسیاری از حامیان دولت و رأیدهندگان به پزشکیان این نقد را وارد میدانند که پزشکیان نتوانست آنطور که انتظار میرفت به شعار وفاق ملی جامه عمل بپوشاند، اما در این بین یک اتفاق مثبت هم رخ داد؛ آنکه دولت در پی تعامل سیاسی با گروههای مختلف از یک سو خود را از هر حاشیهای در امان نگاه داشت تا بتواند کار کند و از سوی دیگر جلوی بهانهجویی رادیکالها را گرفت.
پزشکیان نشان داده است قدرت لابیگری خوبی دارد و میتواند حتی نظر نیروهای کاملا اصولگرا را به خود جلب کند؛ چه در موضوع حجاب، چه رفع فیلتر و چه تا حدی FATF. او در سخنرانیهای متعددی با همان لحن سادهاش گفته است که ما با هم دعوا نداریم، وقتی دعوا نداریم میتوانیم گفتوگو کنیم. باید گفتوگو کنیم تا مشکلات حل شود. چنین رویکردی که از موضع بالا نیست باعث شده تا گروههای سیاسی با دولت چهاردهم دچار چالش نباشند و مجموعه دولت و پزشکیان هم بتوانند بیحاشیه به کارشان ادامه دهند. دولت چهارهم ضعفهای زیادی دارد و حتما میتواند بسیار بهتر از این چندماه عمل کند، اما آنچه در این دولت به وضوح دیده میشود، اولا عزم برای رفع مشکلات است و ثانیا پرهیز از هرگونه چالش و دعوای سیاسی است و البته تعامل محسوسی که شخص پزشکیان با رهبری دارد.
منبع خبر: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب