صدا و سیما برای تقویت راهبرد وحدت دقیقا چه کرده است؟
صدا و سیما برای تقویت راهبرد وحدت دقیقا چه کرده است؟
سایت خبری واکیکی
1404/02/05
سید هادی برهانی، استاد دانشگاه تهران: پس از توهین اخیر به مقدسات اهل سنت در صدا و سیمای جمهوری اسلامی (که در گذشته نیز سابقه داشته)، مناظره ای میان صدا و سیما و منتقدان آن در گرفته است. منتقدان با باز کردن این پرونده (سابقه صدا و سیما در توهین به مقدسات مذاهب مسلمان و همچنین تخریب روابط با کشورهای اسلامی) آن را رویه ای مشخص و مستمر در صدا و سیما دانستند که به رغم سیاست دولت، رهنمودهای رهبری و تحت تاثیر مواضع افراطی و رادیکال در کشور در حال تخریب روابط با کشورهای اسلامی (سنی مذهب) و همچنین هموطنان اهل سنت در داخل کشور است.
صدا و سیما در برابر این انتقادات از خود دفاع نموده و بخش قابل توجهی از اخبار ساعت ۲۱ دیشب (پنج شنبه ۴ اردیبهشت) را به این امر اختصاص داده است. در این بخش خبری ضمن دفاع از سابقه صدا و سیما در این زمینه، رویکرد این سازمان تقویت وحدت اسلامی و احترام به همه مذاهب اسلامی اعلام گردید و در همین رابطه گزارشی تصویری ارائه و پخش شد. براساس این گزارش، تقریبا تمام دستاورهای مشعشع صدا و سیما در تقویت وحدت در دعوت از یک گروه آواز اهل سنت برای آوازه خوانی در یک برنامه تلویزیونی خلاصه می شد. در پایان همین بخش خبری، گفتگویی با معاون صدا و سیما، محسن برمهانی، ترتیب داده شد. ایشان ضمن دفاع از عملکرد صدا و سیما در زمینه احترام به مذاهب اسلامی و تقویت اتحاد، انتقادات فعلی از صدا و سیما را انتقام از صدا و سیما به دلیل پافشاری بر راهبرد تقویت وحدت اسلامی به حساب آوردند!
شاید سازمان فرصت کافی برای ارائه و معرفی همه خدمات صدا و سیما به راهبرد وحدت اسلامی نداشته و این دلیل اصلی دست خالی است که در گزارش مربوطه نمایان شد. بر این اساس، لازم است به منظور روشن شدن موضوع، صدا و سیما گزارش کامل و مفصلی از تمام اقداماتی که این سازمان برای تقویت اتحاد اسلامی و احترام به اهل سنت و کشورهای اسلامی تهیه و تولید کرده است، ارائه نماید. چنین گزارشی فرصت لازم برای ارزیابی واقع بینانه عملکرد صدا و سیما در این زمینه را فراهم خواهد کرد. همچنین ضروری است صدا و سیما در این گزارش همه موارد اشتباهات گذشته در زمینه توهین به مذاهب اسلامی و کشورها و ملتهای مسلمان را مطرح نموده و اقدامات سازمان برای برخورد با این اشتباهات و فراهم کردن تمهیدات لازم برای اصلاح امور و جلوگیری از ارتکاب اشتباهات مشابه مطرح نماید.
متاسفانه اعتبار صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در این زمینه، هم به دلیل اتفاقات هفته گذشته و هم سابقه سازمان به شدت زیر سوال رفته است. در مورد مشابهی از توهین به اهل سنت در صدا و سیما (در سال ۱۳۹۸)، مدیر وقت شبکه پنج، جواد رمضان نژاد، از کار برکنار شد. اما پس از مدت کوتاهی ایشان به ریاست بسیج سازمان رسیدند و همین چند روز پیش هم با حکم رئیس سازمان به عنوان رئیس موسسه ساترا در صدا و سیما منصوب شدند. این مورد و همچنین گزارش (نسبتا توخالی) صدا و سیما در دفاع از خود احتمال کج روی این سازمان در موضوع مهم همبستگی اسلامی و همچنین ضرورت همکاری و ارتباط مثبت و سازنده با کشورهای اسلامی را تایید می نماید. اما برای قضاوت نهایی در این زمینه، لازم است تا ارائه گزارشی کامل و شفاف از اقدامات مربوطه از سوی صدا و سیما منتظر ماند.