
بی بی سی: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در روز تحلیف خود در ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی، وعده داد که «فوقالعادهترین ۱۰۰ روز اول ریاستجمهوری در تاریخ آمریکا» را ارائه دهد.
برای دههها، صدمین روز ریاستجمهوری بهعنوان نقطه عطف و آزمونی نمادین برای یک رئیسجمهور جدید در نظر گرفته شده است - لحظهای برای نگاه به گذشته و ارزیابی پیشرفت یک دولت جدید.
دادههای اولیه از این دوره به ما نشان میدهد که ترامپ در تحقق وعدههای کلیدی خود از جمله تعرفههای تجاری گسترده، دستگیری و اخراج مهاجران و کاهش شدید هزینههای دولتی چه میزان پیشرفت کرده است.
رتبهبندی میزان تأیید عمومی
رتبهبندی میزان تأیید ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوریاش با آنچه در دوره اول داشت، مقایسه شده است. ترامپ اولین رئیسجمهور پس از جنگ جهانی دوم است که در دو دوره غیرمتوالی خدمت میکند، به همین دلیل دو مجموعه رتبهبندی دارد.
در اینجا تمام رؤسایجمهور منتخب از زمان جنگ جهانی دوم آورده شدهاند که بر اساس رتبهبندی تأیید خود درست قبل از نقطه عطف ۱۰۰ روزه مرتب شدهاند.
جان اف کندی از ۸۳٪ تأیید عمومی برخوردار بود و رونالد ریگان از ۶۷٪ . جو بایدن و بیل کلینتون محبوبیت کمتری داشتند اما بالای ۵۰٪ بودند.
ترامپ تنها رئیسجمهور پس از جنگ جهانی دوم است که در هر دو دوره خود کمتر از نیمی از حمایت عمومی را در ۱۰۰ روز اول داشته است. اما رتبهبندی کلی تنها بخشی از تصویر کلی را بیان میکند...
در اینجا نحوه حمایت از ریاستجمهوری بر اساس خطوط حزبی آورده شده است. هرچه خط طولانیتر باشد، حمایت از آن بیشتر قطبی شده است.
دولت ترامپ در دوره دوم خود بیشترین شکاف در رتبهبندی میزان تأیید را داشته است، به طوری که ۹۰٪ جمهوریخواهان از او حمایت کردهاند در مقابل تنها ۴٪ دموکراتها.
دادههای قابل مقایسه برای رئیسانجمهور که دوره فرد دیگری را تکمیل میکردند، مانند لیندون بی جانسون که در سال ۱۹۶۳ پس از ترور جان اف کندی رئیسجمهور شد، در دسترس نیست.
آخرین نظرسنجی تأیید گالوپ از ۱ تا ۱۴ آوریل انجام شد، در دورهای از نوسانات بازار بهدلیل تعرفههای تجاری ترامپ. اما میزان ۴۴٪ نشاندهنده تغییر فوری در نظرسنجیهای ترامپ نیست، که در سهماهه اول دوره دوم او پایدار بوده است. مانند روسایجمهور قبلی، آخرین نظرسنجی بر اساس حداقل هزار مصاحبه انجام شده است.
طوفانی از اقدامات
ترامپ در طول کارزار انتخاباتی خود وعده داد که در مسائل اصلی خود سریع عمل کند. او قول داد که در روز اول خود قیمتها را کاهش دهد، جنگ در اوکراین را پایان دهد و کسانی را که در جریان شورش در کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۱ نقش داشتند، عفو کند.
او به تمام اینها دست نیافته است اما اگر تعداد زیاد اقدامات اجرایی معیار باشد، سرعت ترامپ در صدور این فرمانها بیشتر ار هر رئیسجمهور دیگر در دوران مدرن است. او تعداد زیادی دستور اجرایی برای دولت فدرال صادر کرده که نیازی به تأیید کنگره ندارد.
اینها شامل دستورهای اجرایی الزامآور است. ترامپ در ۱۰۰ روز بیشترین دستور اجرایی را در یک قرن اخیر صادر کرده است. او تاکنون بیش از نیمی از تعداد دستورات اجرایی که در دوره اول خود صادر کرده بود را صادر کرده است — و تقریباً ۹۰٪ تعدادی که جو بایدن در چهار سال صادر کرده بود.
برخی از دستورات اجرایی ترامپ پیامدهای عمدهای داشتهاند، و بسیاری از آنها هدفشان معکوس کردن میراث بایدن بوده است - که حامیان او از آن استقبال کردهاند. از جمله دستورات روز اولش، این بود که ایالات متحده دوباره از توافق پاریس در مورد تغییرات اقلیمی خارج شود، توافقی که به گفته او آمریکاییها را تحت فشار قرار میدهد - و اعلام کرد که شورای انرژی ملی برای افزایش تولید نفت آمریکا ایجاد میشود.
دستورهای دیگر او بیشتر مربوط به امور عادی بودند، از جمله فرمانی که به ممنوعیت نیهای پلاستیکی پایان داد.
ترامپ در حالی که از قدرت اجرایی خود استفاده کرده، علاقه چندانی به همکاری با کنگره در زمینه قانونگذاری جدید نشان نداده است. او تنها پنج لایحه را به قانون تبدیل کرده است، که طبق گزارش «پانچباول نیوز» در این مرحله کمتر از هر رئیسجمهور جدید دیگری در ۷۰ سال گذشته است.
اقدامات اجرایی ترامپ مرزهای قدرت ریاستجمهوری را به چالش کشیدهاند و او بارها با قضات فدرال وارد تقابل شده است. طبق مجله حقوقی غیرحزبی «جاست سکیوریتی»، بیش از ۲۰۰ شکایت حقوقی علیه برخی از این دستورات مطرح شده که در بسیاری موارد قضات اجرای آنها را متوقف کردهاند.
عملکرد اقتصادی
ترامپ در نوامبر ۲۰۲۴ با وعده کاهش قیمتها و افزایش اشتغال برای آمریکاییها پیروز قاطع انتخابات شد. پیام او در طرفداری از کسبوکارها با استقبال والاستریت مواجه و به افزایش شاخص سهام اس اَند پی۵۰۰ پس از پیروزی انتخاباتیاش منجر شد.
قیمت سهام در آمریکا معمولاً در اوایل ریاستجمهوریها بهتدریج افزایش مییابد. اما در مورد ترامپ، این قیمتها ثابت ماندند و بهتدریج کاهش یافتند، زیرا لحن او درباره تعرفههای تجاری شدت گرفت. با اعلام طیفی از این مالیاتها بر واردات از سرتاسر جهان در تاریخ دوم آوریل، سقوط شدیدی در بازار رخ داد.
ترامپ برخی از این تعرفهها را یک هفته بعد کاهش داد، که باعث بازگشت نسبی بازار شد. اما عدم قطعیت ناشی از تلاشهای او برای تغییر شکل تجارت جهانی، عامل نوسانات اقتصادی جهانی قلمداد میشود.
عامل مهم دیگر، احساس مردم آمریکا نسبت به اقتصاد است. این موضوع دهههاست که توسط دانشگاه میشیگان از طریق «شاخص احساس مصرفکننده» بررسی میشود.
این شاخص در طول جابهجایی ریاستجمهوری تغییراتی داشته است ولی در دوران ترامپ، به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. افت این شاخص طی چهار ماه متوالی منجر به عددی در ماه آوریل شد که تنها یک رتبه از کمترین عدد ثبتشده برای این شاخص بالاتر بود. کمترین عدد تاریخ در ژوئن ۲۰۲۲ در زمان بایدن ثبت شد که بدبینی گسترده نسبت به تورم پس از حمله روسیه به اوکراین وجود. داشت.
مصرفکنندگان در آوریل گفتهاند که نگران جنگ تجاری هستند، همراه با پیشبینیهای بدتر درباره میزان درآمد، تورم و امور مالی شخصی. خود ترامپ احتمال وقوع رکود اقتصادی را رد نکرده، اما وعده داده که سیاستهای او در بلندمدت به ثمر خواهد نشست.
ارزیابی سایر جنبههای عملکرد اقتصادی در این مرحله مشکلتر است– از جمله تورم، که فدرال رزرو (بانک مرکزی) آمریکا هشدار داده ممکن است بهدلیل سیاستهای تعرفهای ترامپ دوباره افزایش یابد.
تجارت و تعرفهها
رئیسجمهور ترامپ تعرفههای گسترده جهانی خود را با این توجیه مطرح کرده که باعث بازگشت مشاغل و کارخانهها به خاک آمریکا خواهد شد – و نیز باعث کاهش کسری تجاری آمریکا میشود. ترامپ این واقعیت را که آمریکا بیشتر از آنچه میفروشد، وارد میکند، بهعنوان «سوءاستفاده» کشورهای دیگر از آمریکا تعبیر میکند. او اغلب چین را که از بزرگترین صادرکنندگان به آمریکاست، هدف قرار میدهد.
اداره آمار و تحلیل اقتصادی آمریکا، ماهانه میزان واردات و صادرات کالا و خدمات را منتشر میکند.
سال گذشته، آمریکا بیشتر از آنچه صادر میکرد، وارد کرد.
تفاوت این دو بهعنوان کسری تجاری شناخته میشود. آمریکا دهههاست با کسری تجاری عمل میکند – حال ترامپ میخواهد آن را از بین ببرد.
اما تعرفههای جدید ترامپ ممکن است اثر معکوس گذاشته باشند – یعنی بهجای کاهش، کسری را بیشتر کردهاند. دادهها نشان میدهد بسیاری از واردکنندگان، بهدلیل ترس از افزایش هزینهها، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، به واردات بیشتر روی آوردند.
ارزش کالاهای وارداتی به آمریکا در ژانویه به مجموع «۳۲۹ میلیون دلار» رسید - بالاترین میزان ماهانه از سال ۱۹۹۲ تاکنون، که تنها اندکی در فوریه کاهش یافت.
با وجود اعلام توقف بسیاری از تعرفههای شدید در تاریخ ۹ آوریل، گزارشهایی از احتکار برخی اقلام در آمریکا منتشر شده – که بخشی از آن بهدلیل عدم قطعیت بوده است. مالیاتهای بالا همچنان بر واردات محصولات چینی اعمال میشوند، اما ترامپ تمایل خود برای کاهش آنها را در صورت رسیدن به توافق اعلام کرده است.
اقدامات مهاجرتی
ترامپ پیش از بازگشت به کاخ سفید درباره مهاجرت موضع سختی اتخاذ کرده بود و وعده اخراج دستهجمعی مهاجرانی را داد که بهطور غیرقانونی وارد آمریکا شدهاند، همچنین پایان دادن به حقوق شهروندی خودکار برای متولدین در خاک آمریکا – که بهعنوان «شهروندی تولد» شناخته میشود.
او تاکنون نتوانسته به میزان وعده دادهشده مهاجران را اخراج کند، و تلاشهایش برای لغو شهروندی تولد برای برخی کودکان توسط دادگاهها مسدود شده است.
یکی از اقداماتی که این رئیسجمهور به قدرت بازگشته میتواند آن را موفقیتآمیز به شمار آورد، کاهش موارد عبور غیرقانونی از مرز آمریکا و مکزیک است. این مورد با دادههای گشت مرزی درباره بازداشتها مشخص میشود – که اخیراً نشاندهنده پایینترین حد تاریخی طبق ادعای کاخ سفید است. در مارس ۲۰۲۵، تنها کمی بیش از هفت هزار مهاجر در مرز بازداشت شدند – در مقایسه با بیش از ۱۳۷ هزار نفر در مارس ۲۰۲۴ در دوران بایدن.
در حال حاضر، شاخصهای مشخص درباره مهاجرت که بتوان در نقطه ۱۰۰ روزه اندازهگیری کرد، محدودند. اما ترامپ و تیمش از کاهش شدید بازداشتهای مرزی و افزایش بازداشتهای داخلی توسط اداره مهاجرت و گمرک این کشور استفاده کردهاند تا استدلال کنند که در بازدارندگی از مهاجرت غیرقانونی و بهبود وضعیت مرز «ناامنِ» دوره بایدن موفق بودهاند.
دولت بهسرعت به تبلیغ درباره حملات مأموران مهاجرت و گمرک پرداخته و گفته بسیاری از آنها افراد دارای سوابق کیفری را هدف قرار دادهاند. دولت همچنین درباره آنچه سطح بیسابقهای از همکاری با نیروهای پلیس محلی خوانده، تبلیغ کرده است.
در عین حال، روند اخراجها کند بوده و با چالشهای حقوقی پرسر و صدایی روبهرو شده است. هشدارهایی درباره احتمال پر شدن ظرفیت مراکز اداره مهاجرت و گمرک در صورت ادامه بازداشتها داده شده است.
در حالی که نبردهای حقوقی در پیش است، آینده سیاست مهاجرتی ترامپ در ۱۰۰ روز آینده بیشتر زیر ذرهبین قرار خواهد گرفت.
اجرای بقیه برنامههای بلندپروازانه ترامپ نیز به دستاوردهای او در ماههای آینده بستگی خواهد داشت.
واکنش آمریکاییها به اقدامات او در زمینه حفاظت از مرزها، نبردهای تجاری پیشرو و قیمت مواد غذایی ممکن است تعیین کند که آیا ترامپ همچنان بحثبرانگیزترین رئیسجمهور دوران مدرن باقی خواهد ماند یا نه.
منبع خبر: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب