جهان صنعت نیوز، در هفتهای که گذشت، بازارهای ارز، طلا و سکه ایران یکی از پرنوسانترین روزهای خود را تجربه کردند. دو دور مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، یکی در مسقط و دیگری در رم، تأثیر فوری و تعیینکنندهای بر رفتار فعالان اقتصادی گذاشت و با تغییر انتظارات، قیمتها در بازار آزاد با شیبی تند رو به کاهش رفت.
دلار ۱۷ هزار تومان ریخت
بر اساس بررسیهای میدانی، نرخ دلار که در آغاز هفته گذشته به مرز ۱۰۰ هزار تومان رسیده بود، در پایان روز شنبه، به ۸۳ هزار تومان رسید. این کاهش ۱۷ هزار تومانی، معادل ۲۱.۲ درصد افت در کمتر از ۸ روز است؛ اتفاقی که به گفته کامران سلطانیزاده، دبیر کانون صرافان، بیانگر تقویت ۳۰ درصدی ارزش پول ملی است.
ورود دلار به کانال ۷۰ هزار؟
سلطانیزاده در گفتوگویی با خبرآنلاین اعلام کرد که پیشبینیها از کاهش بیشتر نرخ دلار حکایت دارد و حتی ورود به کانال ۷۰ هزار تومان دور از انتظار نیست، مشروط بر آنکه نرخ ارز رسمی نیز با بازار آزاد هماهنگ شود.
همزمان با کاهش نرخ دلار، بازار طلا نیز دستخوش تحولات جدی شد. قیمت طلای ۱۸ عیار از ۷ میلیون و ۶۳۹ هزار تومان به ۶ میلیون و ۵۶۴ هزار تومان رسید؛ افتی معادل ۱۷.۱ درصد. هر مثقال طلا نیز بیش از ۵ میلیون تومان ارزان شد و به کانال ۲۸ میلیون تومان عقبنشینی کرد.
بازار سکه نیز با ریزش ۱۵ میلیون و ۵۹۵ هزار تومانی برای سکه امامی، افت ۲۰.۵ درصدی را تجربه کرد. قیمت این قطعه از ۹۱ میلیون تومان به حدود ۷۶ میلیون تومان کاهش یافت. سکههای دیگر نیز افت قابلتوجهی را پشت سر گذاشتند.
دیپلماسی، عامل اصلی ریزش
بهباور کارشناسان، دلیل اصلی این ریزشها نه تحولات فنی در اقتصاد، بلکه تأثیر مستقیم دیپلماسی و تغییر انتظارات روانی بازار نسبت به آینده تحریمها و چشمانداز مذاکرات هستهای بوده است. به گفته عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، مذاکرات رم فضای مثبتی داشته و بر سر اصول مهمی تفاهم حاصل شده است.
اکنون همه نگاهها به ادامه مذاکرات و اثر آن بر نرخ دلار دوخته شده است. اگر روند مثبت گفتوگوها ادامه یابد، بازارهای طلا، سکه و ارز میتوانند وارد دورهای از ثبات و حتی کاهش بیشتر شوند. در غیر اینصورت، بازگشت انتظارات منفی و موج جدید صعود قیمتها، دور از ذهن نخواهد بود.
منبع خبر: جهان صنعت نیوز