جهان صنعت نیوز – پژوهش تازه دانشگاه کمپلوتنسه مادرید که در مجله علمی Obesity منتشر شده، نشان می دهد زمان غذا خوردن تأثیر مستقیمی بر وزن بدن دارد، به ویژه برای افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد چاقی هستند.
این تحقیق با شرکت هزار و ۱۹۵ فرد بزرگسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن – با میانگین سنی ۴۱ سال و ۸۰ درصد زن – در شش مرکز تخصصی اسپانیا انجام شد و شرکت کنندگان به مدت ۱۲ سال پیگیری شدند.
نتایج نشان داد هر یک ساعت تأخیر در فاصله زمانی میان اولین و آخرین وعده غذایی روزانه، با افزایش حدود یک واحد شاخص توده بدنی (BMI) و افزایش ۲.۲ درصدی وزن مرتبط است. در گروهی که بیشترین ریسک ژنتیکی چاقی را داشتند، این تأثیر به ۲.۲۱ واحد افزایش BMI رسید.
نقش ساعت زیستی در کنترل وزن
به گفته پژوهشگران، علت اصلی این اثر به ریتم شبانه روزی یا ساعت زیستی بدن بازمی گردد. غذا، مانند یک «هماهنگ ساز زیستی» (Zeitgeber)، زمان بندی فعالیت اندام های متابولیک از جمله کبد، لوزالمعده و بافت چربی را تعیین می کند.
وقتی وعده های غذایی دیرتر مصرف می شود، هماهنگی بین ساعت مرکزی بدن (وابسته به نور) و ساعت زیستی اندام های گوارشی به هم می خورد. این ناهماهنگی، ذخیره چربی را افزایش داده و فرایند کاهش وزن پایدار را مختل می کند.
بر اساس این پژوهش، شروع وعده های غذایی در ساعات اولیه روز و کوتاه کردن بازه زمانی خوردن غذا، به ویژه در افرادی با زمینه ژنتیکی چاقی، می تواند راهکاری مؤثر برای پیشگیری و درمان چاقی باشد.