
سرویس تاریخ «انتخاب»: اسدالله علم (۱ مرداد ۱۲۹۸ بیرجند – ۲۵ فروردین ۱۳۵۷ نیویورک)، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضا شاه، وزیر دربار از ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶ و نخستوزیر ایران از سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ بود.
«انتخاب» هر شب یادداشت های روزنوشت علم را منتشر می کند.
۳۱ فروردین ۱۳۵۱: صبح شرفیاب شدم. خبرهای خوشی باز هم از جریان کارهای سویس عرض کردم. راجع به تشریف بردن به انگلیس و ژنو، برای کنفرانس بینالمللی کار مذاکراتی شد و برنامه را به طور کلی تصویب فرمودند: از ۱۱ تا ۲۵ ژوئن.
بعد گزارش مذاکره تلفنی دیشب با دکتر فلاح را که در لندن در خصوص نفت مذاکره میکند، به اختصار به عرض رساندم. عربها شرکتهای نفتی را وادار کردهاند که ۲۰ درصد در کلیه بهرهبرداریها شریک آنها بشوند. ولی شاهنشاه پیشنهادات دیگری فرمودهاند که از آن جمله است ساختن یک پالایشگاه بزرگ در بوشهر، واگذاری پالایشگاه آبادان به ما، راه انداخته صنعت عظیم پتروشیمی، درست کردن مراکز برق اتمی و غیره در ایران. به این جهت عربها چون احساس کردهاند ما با آنها همقدمی نداریم، میخواهند یک [اوپک] عربی تشکیل بدهند. باز شاهنشاه فرموده بودند که از فلاح سوال کن، اولاً مذاکرات عربها با کمپانیها در چه مرحله است، که عرض کرد خیلی بد است، چون بر سر پرداخت قیمت اشیا اختلاف عمیق دارند. ثانیاً شاهنشاه فرموده بودن، به فلاح بگو با مخارج هنگفتی که به علت وضع عراق بر ما تحمیل میشود، استخراج ۴/۳ میلیون بشکه کم است، باید به حد اعلای ظرفیت خودمان که پنج میلیون بشکه است برسیم. یعنی در حقیقت ۲/۲۷۵ هزار میلیون دلار عایدی سالیانه از محل کنسرسیوم کم است، لااقل باید [به] ۲/۳۷۶ [هزار میلیون دلار] در امسال برسیم- در حدود ۱۲۰ میلیون دلار هم از شرکتهای کوچک نفتی که با آنها قرار علیحده داریم مثل آجیپ و آپیک (ایران-پان آمریکن) و غیره درآمد داریم که اضافه بر این مبلغ است. عرض کرده بود همین امروز ملاقات دارد و جریان را جمعه به من اطلاع خواهد داد که به عرض برسانم....
منبع خبر: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب